Monostori híd

Komárom-Komárno (2017-2020)

A Monostori híd a Duna fölött átívelő, Észak-és Dél-Komáromot összekötő közúti híd, melynek egyik oldalán gyalogos járda, másik oldalán kerékpárút vezet át. A szlovák és magyar állam osztatlan közös tulajdonát képező hídjának alapkő letételére 2017. október 17-én került sor.

A híd egypilonos, ferdekábeles szerkezet. Különlegessége az asszimetrikusan – a pillér egyik oldalán – elhelyezkedő, ferde pilon, illetve a mederjármok segítségével, úszódarus építési-szereléssel létrehozott acél merevítőtartó, mely a Clark Ádám úszódaru paramétereit kihasználva készült el, többször nagyon gyors dunai sodrásban, balesetmentesen.
A pilon 48 db elemből áll, teljes magassága 118 m, amelyből az útpálya feletti magasság 94,5 méter. Alsó részének emeléséhez is nélkülözhetetlen volt a nagy teherbírású úszódarunk munkája.

Az acélból készült elemeket (elemenként 80-140 tonna) először a Clark Ádám úszódaruval, majd toronydaruval emeltük a helyükre. A hídpályát 35 elemből szerelték össze, melyeket szintén a Clark Ádám úszódaru segítségével egyesével emeltük a helyükre.

A Monostori hidat a sikeresen lezajlott statikus próbaterhelést követően 2020. szeptember 17-én adták át a forgalomnak. A hídépítésben végzett munkánkért cégünk 2021-ben Építőipari Nívódíjat nyert, melyet a létesítményen elhelyezett tábla is hirdet.

Kérjen árajánlatot!

Ha szolgáltatásaink és eszközeink felkeltették érdeklődését, és szívesen tervezné a jövőbeli projektjeit velünk, kérjen ajánlatot!