Déli összekötő vasúti híd – (2019-2022)

A déli összekötő vasúti Duna-híd ősét 1877. október 23-án nyitották meg a vasúti forgalom számára. Az elmúlt közel másfél évszázad alatt többször átépítették, korszerűsítették. A legutóbbi korszerűsítésről 2015-ben született döntés, majd hosszas előkészületek után 2019-ben indultak el a munkálatok a budai oldalon egy próbacölöp elkészítésével.
Az új híd acélszerkezeti elemeit Lengyelországban gyártották, majd közúton az előszerelés helyszínére, Csepelre szállították. A szerelőcsarnokban 20 méteres szerkezeteket készítettek, melyekből bárkáinkon összehegesztve 80 méteres úsztatási egységeket hoztak létre.  Ezeknek az egységeknek a beépítés helyszínére történő vízi szállítását cégünk végezte.

A kivitelezési munkákat komoly technológiai tervezés előzte meg, hiszen a már meglévő hidak közé kellett „beszorítani” az új, 450 tonna körüli szerkezetet. Az úszódarus „tandem” átemelési technikák és az új emelőállvánnyal ellátott és megnövelt kapacitású bárkák stratégiailag fontos szerepet játszottak projekt sikeres kivitelezésében.
2020-ban két úszódarunk segítségével megtörtént az első szerkezet első elemének beemelése, melyet öt másik hídelem követett. Az így összeállt első hídszerkezetet 2021. április 25-én adták át a forgalomnak. Ezzel egyidőben kezdődött meg a középső híd bontása, majd újraépítése. A munkálatok során hat hídelemet kellett a helyszínen, vízi manőverek segítségével a helyére emelnünk. A Rákóczi híd közelsége miatt az elemeket alulról emeltük be és illesztettük a helyükre egy erre a célra tervezett és gyártott hidraulikus emelőmű segítségével.
A sikeres beemelést követően 2021. december 11-én megindulhatott a forgalom a második hídszerkezeten is. A decemberi indulással egyidőben elkezdődött a déli oldali régi hídszerkezet bontása is. 2022. május 4-én, a zárótag beemelésével végül a Déli összekötő vasúti Duna-híd új, harmadik szerkezete is átjárhatóvá vált. Magyarország legfontosabb és legforgalmasabb vasúti összeköttetése így mostanra  már három vasúti vágányon ível át  a Dunán.

Kérjen árajánlatot!

Ha szolgáltatásaink és eszközeink felkeltették érdeklődését, és szívesen tervezné a jövőbeli projektjeit velünk, kérjen ajánlatot!