Többsugaras (multibeam) szonár

Integrált lézerszkennerrel és hangsebesség mérő szondával

– A mélység titka –

Híd- és vízépítési munkáink során tudnunk kell, hogy mi rejtőzik a víz alatt. Többsugaras szonárunkkal és integrált lézerszkennerünkkel nagypontosságú megelőző és utófelméréseket végzünk, melyekkel egy lépésben, 360 fokos képet kapunk a projekthelyszínek meder- és felszínállapotáról.

A rendszert egy többsugaras „multibeam” szonár (a mederfenék felméréséhez), egy integrált lézer szkenner (ún. iLidar a felszín feltérképezéséhez) és egy hangsebességmérő szonda alkotja. A felmérés alapja a mederfenékről és az ott található tárgyakról visszaverődő hanghullám.
A rendszer alkalmas bármilyen természetes és mesterséges víz medrének felmérésére, akár zavaros vizekben is. Kiemelten fontos szerepe van az építési, kotrási munkáinkban, valamint elsüllyedt úszóeszközök, roncsok kiemelésekor. Búvármunkák során elősegíti a biztonságosabb merülést, főleg rossz látási viszonyok esetén. Használatával pontosan meghatározhatók az áramlási viszonyok, a mederben található tárgyak, ismeretlen eredetű objektumok a legapróbb részletekig elemezhetők.
A multibeam szonárral és az integrált lézer szkennerrel tökéletes képet kapunk a víz alatti és feletti állapotokról, ezáltal az egyes munkák költségei pontosabban megbecsülhetők, a folyamat optimalizálható, az utófelmérésekkel a vitás ügyek elkerülhetők.

Története

Építési munkáinkban kivétel nélkül szükség van a mederviszonyok pontos ismeretére, ezért úgy döntöttünk, hogy egy támogatási program keretében technológiai korszerűsítési és hatékonyság-növelési céllal megpályázzuk az eszköz beszerzését. 2021-ben a támogatást elnyertük, így a rendszert részben saját munkáinkhoz használjuk, részben pedig komplett geodéziai szolgáltatást nyújtunk megrendelőinknek.

A Lánchíd felújítási munkálatai során a multibeam rendszerrel térképeztük fel a II. világháború során felrobbantott híd roncsait, amelyeket később ki is emeltünk. A Robinson gyalogoshíd és a Paks és Kalocsa között épülő Duna-híd tervezéséhez és építéséhez is mi szolgáltattuk a mederfelmérés részleteit. Jelenleg az országban csak cégünk rendelkezik ilyen rendszerrel.

Műszaki adatok

1 másodperc alatt 1 impulzus kibocsátásával a rendszer 512 jelet képes rögzíteni, melyeket kristályok alakítanak át adatokká. A rendszer összegyűjti, majd feldolgozza az adatokat és egy szoftver segítségével ad fényképszerű, cm pontosságú eredményt a reflektív objektumok méretéről, távolságáról és alakjáról.

Személyzeti követelmények

A mérőeszköz összeszerelését, a grafikus szoftver beállítását, a kalibrálást, a mérést és a kiértékelést képzett szakembereink végzik. A folyamat végén mérési jegyzőkönyvet készítünk. A szonár felvételek elkészítéséhez 1 db mérőhajó szükséges.

Kérjen árajánlatot!

Ha szolgáltatásaink és eszközeink felkeltették érdeklődését, és szívesen tervezné a jövőbeli projektjeit velünk, kérjen ajánlatot!