POSEIDON búvártag

Merülőbázis extrákkal

A búvármunkák speciális, önjáró úszóeszköze, egy nehézbúvár merülőbázis teljes felszereltségével. A búvártag a fedélzetre telepített elektromos meghajtású manőver csörlőivel, 8 m-en 450 kg teherbírású Ferrari típusú rakodó darujával valamennyi speciális ipari búvármunka elvégzésére alkalmas.

Elsősorban hídépítéseknél és hídrekonstrukciós munkáknál, vízügyi műtárgyak karbantartásánál, sodorvonali bevezetések kiépítésénél és karbantartásánál, folyamszabályozási műtárgyak, kikötők építésénél és karbantartásnál használjuk.
Alkalmaztuk építési területek előzetes lőszer-és robbanóanyag felkutatási munkálataiban is. Kiemelt szerepet játszik a katasztrófavédelmi munkálatokban – roncskiemeléseknél, hajómentéseknél eddig többször bizonyította rátermettségét.

Története

Cégünk 2007-ben, saját tervezés alapján építtette a nyergesújfalui MSK Steel Kft. szerelőcsarnokában, kifejezetten a búvár munkák kiszolgálására.  Első vízrebocsátását követően szinte valamennyi hídrekonstrukciós munkánkban részt vett. A Margit híd 2011-es felújítási munkálatainál a világháborús roncsok feltárásában és kiemelésében játszott fontos szerepet. 2020-ban búvárbázisunk részt vett a komáromi Monostori-híd larsen lemezeinek víz alatti vágásánál, 2021-ben pedig a Kalocsa – Paks Duna-híd mederpilléreinek építésénél segítette az ipari búvárok munkáját.

Műszaki adatok

A Poseidon két 172 kW teljesítményű (468 LE) Mercury típusú hajómotorral meghajtott önjáró úszómunkagép, saját mentőcsónakkal (Irma).

Kialakításakor fontos szempont volt a nehézbúvár munkákhoz szükséges eszközök beépítése (dízel aggregátor, víz alatti vágóeszközök és nehézbúvár felszerelések, a fedélzeten egy anyacsörlő és négy, a búvártag sarkaiba beépített elektromos manővercsörlő, ill. a felépítményen egy nagy teherbírású Ferrari rakodó daru). Egyedi kialakításának köszönhetően az ipari búvármunkákhoz szükséges áram és sűrített levegő biztosítására alkalmas.  Az elektromos meghajtású manővercsörlők, és a speciális kommunikációs rendszer gondoskodnak a biztonságos merülésekről.
Teljes hossza 13 m, maximális szélessége 6,18 m. Legnagyobb merülése 0,98 m, vízkiszorítása 43,11 m3.

Letölthető műszaki adatlap (pdf) →

Teljes hossz: 13,00 m
Függélyek közötti hossz: 12,00 m
Maximális szélesség: 6,18 m
Egy ponton szélessége: 3,00 m
Oldalmagasság: 2,00 m
Legnagyobb merülés: 0,98 m
Bordaosztás: 500 m
Teljesítmény: 172,0 kW
Vízkiszorítás: 43,11 m3
Fixpont: 5,57 m
Daru teherbírás 7,95 m-en: 450 kg

 

Személyzeti követelmények

Az úszó munkagép legénysége 3 fő: egy hajóvezető (merülés vezető), 2 fő matróz képesítéssel rendelkező  ipari búvár.  Speciális búvármunkáinkhoz három főalkalmazású ipari búvárunk teljesít szolgálatot. A búvártagon  24 órás felügyelet biztosított.

Kérjen árajánlatot!

Ha szolgáltatásaink és eszközeink felkeltették érdeklődését, és szívesen tervezné a jövőbeli projektjeit velünk, kérjen ajánlatot!