Kompozit beton fedélzetű moduláris úszómű

LEGO City

Saját fejlesztésű és gyártású, egyedi felépítésű úszómű rendszer, amelynek elemes kialakítása, bonthatósága lehetővé teszi, hogy az előírt karbantartások és felülvizsgálatok során ne kelljen a teljes platformot kiemelni. Az úszóműre telepített felépítmény így folyamatosan üzemelhet.

A kifejlesztett úszómű rendszer rendkívül kis – akár 1 m alatti – merülésű úszó modulokból, az azokat összetartó rácsos szerkezetből, valamint egy kompozit betonból készített fedélzetből áll. A speciális korrózióvédelemmel ellátott acél elemeknek, valamint a nagyszilárdságú, korróziómentes anyagtechnológiával kifejlesztett kompozit beton fedélzetnek köszönhetően az úszómű akár 50 évig karbantartásmentes lehet. Az acél dobozok a fedélzet alól szakaszosan, darabonként kiúsztathatók és ily módon kiemelhetők és vizsgálhatók, a fedélzet megbontása és üzemelésének korlátozása nélkül. A technológia hasznosítása elsősorban tóparti -akár sekély- környezetben tervezett, a rendszer kis merülése ehhez lehetőséget biztosít.

Története

Kutatás-fejlesztési projekt keretében konzorciumvezetőként vettünk részt a platform fejlesztésében, majd gyártásában. A 2018. és 2021. között zajló munka eredményeképpen 2 darab különböző prototípus épült meg (az egyik önmagában is úszóképes, a másik csak az általunk kifejlesztett térráccsal együtt), ezeket egy hajózási kísérlet során teszteltük és azóta is használjuk őket projektjeinkben, illetve készek vagyunk további modulok gyártására és értékesítésére.

A rendszer a felhasználói igényeket figyelembe véve, a sokoldalú hasznosíthatóság jegyében kereskedelmi, lakó, vagy akár közösségi rendeltetésű funkciók befogadására is alkalmas, egy, vagy többszintes könnyűszerkezetes felépítmény-rendszer fogadására előkészített. Az úszómű egységek egymáshoz csatlakoztathatók, így a hasznos alapterület 280-300 négyzetméterig is terjedhet, a parti és meder adottságok, áramlási viszonyok figyelembevételével. A platform méretét úgy határoztuk meg, hogy az közúton is szállítható legyen, parton szerelhető, autódaruval mozgatható, vízre helyezhető.

Műszaki adatok

Az úszótestek és a térrács is 6 x 1,2 m méretű rasztert követnek.

Az egységnyi úszómű főbb jellemzői:
Teljes hossz: 12 m
Teljes szélesség: 6 m
Modulok száma: 10 db
Oldalmagasság: 1,85 m
Úszómű tömege: 39280 kg
Terhelhetőség: 15 t

 

Maximálisan 4 egység egymáshoz rögzíthető, ezzel közel 300 négyzetméternyi telek létesülhet a vízen.

Az úszómű összekötő szerkezetének adatlapja itt tölthető le →

 

Személyzeti követelmények

Az úszómű állandó személyzetet nem igényel, azonban rendszeres ellenőrzését, állagmegóvását folyamatosan biztosítjuk.

 

Látványtervek

Kérjen árajánlatot!

Ha szolgáltatásaink és eszközeink felkeltették érdeklődését, és szívesen tervezné a jövőbeli projektjeit velünk, kérjen ajánlatot!