Komplex Tisza-tó projekt

A Tisza-tó vízgazdálkodási rendszere a tó első negyven évében rendkívül elhasználódott, a tározó eliszaposodott, ez vízmennyiségi és vízminőségi problémákat okozott. Ennek megoldására indult a Komplex Tisza-tó projekt, amiben mi 2013-2015-ig vettünk részt több ütemben. A cél az volt, hogy az Alföld vízellátása és vízháztartása javuljon, az ökológiai egyensúly visszaálljon.

A projekt I. sz. alprojektjében több részfeladat is a nevünkhöz fűződik: mi végeztük a VI., IX., X. szabályozó műtárgyak rekonstrukcióját, valamint a vízleeresztő műtárgy megépítését a kiskörei hullámtérnél. Ezek a létesítmények nélkülözhetetlenek: az öntözőrendszerek vízellátásáért felelnek, különösen az egyre inkább érzékelhető klímaváltozás miatt kellett újra üzembiztossá tenni őket.

A Komplex Tisza-tó Projekt keretében Európa legnagyobb hallépcsőjének építéséhez szükséges tervezési feladatokban is részt vettünk és mi végeztük az építési munkákat is. A Kiskörei hallépcső egy olyan ökológiai folyosó, mely biztosítja a vízi élőlények számára az átjárást a Tisza-tó és az alvízi Tisza folyó között. A nyári melegben a tó és a folyó vízszintkülönbsége jelentős, akár 10 méternyi is lehet, a hallépcső ennek áthidalására szolgál, amikor a zsilipek zárva vannak. Ez az apróbb vízesésekkel taglalt, 1371 méter hosszú létesítmény olyan, mint egy kis patak. Az összesen 27 lépcsővel rendelkező műtárgyba percenként 60-600 m3-nyi vizet vezetnek be, ezzel a vízi élőlények (elsősorban a halak) minden irányban szabadon tudnak közlekedni. Ezt ők meg is teszik. Egy kémlelő ablakon keresztül remekül megfigyelhetjük az állatok mozgását, főképpen ívási időszakban rengeteg hal vonul itt át.

Kérjen árajánlatot!

Ha szolgáltatásaink és eszközeink felkeltették érdeklődését, és szívesen tervezné a jövőbeli projektjeit velünk, kérjen ajánlatot!