HSP 007 – nem szeretjük a meglepetéseket

3D-s mederfelmérés

Ma már elképzelhetetlen, hogy egy hídépítést, folyószabályozási munkát, vagy bármilyen vízépítési feladatot ne előzzön meg egy alapos mederfelmérés, illetve a teljes munkaterület széleskörű vizsgálata. A valóságot jól közelítő modell előállításához megfelelő mennyiségű és minőségű adat szükséges, melyeket mi 3D-s többsugaras szonárunkkal és integrált lézerszkennerünkkel tudunk biztosítani egészen professzionális szinten.

A rendszer alkalmas kikötők, folyók, tavak, tengerek mederállapotának felmérésére, minden ott található tárgyat, ismeretlen objektumot megmutat. Egyrészről mindig érdekes, hogy vajon mit fogunk találni, rendszerint kíváncsian várjuk az adatok feldolgozását. Másrészről – és ez a munkáinkat tekintve sokkal fontosabb – a kivitelezési munkák költségét, a ráfordított időt segít optimalizálni, megbecsülni. Ipari búvárjaink munkáját is segíti, hiszen zavaros vizekben is tökéletes képet lehet kapni a meder állapotáról és az áramlási viszonyok meghatározására is alkalmas. Ezáltal víz alatti kollégáink fokozott biztonságban érezhetik magukat.

A felmérés alapja a mederfenékről és az ott lévő tárgyakról visszaverődő hanghullám. Másodpercenként 512 jelet képes rögzíteni, melyeket a rendszer összegyűjt, feldolgoz, majd egy szoftver segítségével fényképszerű képet ad a víz alatti világról, melyből cm-es pontossággal következtetni lehet az objektumok méretére, alakjára és távolságára.

A Lánchíd felújítását megelőzően mi készítettünk mederfelmérést a munkálatok helyszínén. A leglátványosabb felfedezésünk a híd 1914-es felújításakor történt baleset több, mint száz éves nyomai voltak. Egy elszabadult csónakház a felújítás alatt álló híd budai oldalán nekiütközött egy állványhídnak, amelyen a felhasználás előtt álló lánclemezeket tárolták. Összesen 74 darab acél elem esett a vízbe, melyből akkor csak 15 darabot tudtak kimenteni. A fennmaradó 59 láncelem több, mint 100 éven keresztül a mélyben várta, hogy megtaláljuk őket.

Kérjen árajánlatot!

Ha szolgáltatásaink és eszközeink felkeltették érdeklődését, és szívesen tervezné a jövőbeli projektjeit velünk, kérjen ajánlatot!