A vízre alapozunk

Kompozit beton fedélzetű moduláris úszómű platform rendszer (K+F+I)

Az elmúlt években – látva a nagyfokú érdeklődést és a nagyléptékű vízpartfejlesztési koncepcióterveket – hazánkban is megindultak olyan fejlesztési projektek, amelyek innovatív szerkezetű, különböző műszaki megoldásokat előirányzó úszóműveket kívántak létrehozni, más-más hasznosítási körülményekre, és eltérő felhasználási célokra (pl. kisebb, elsődlegesen lakó funkciónak megfelelő úszóművek; nagy kiterjedésű folyami úszóművek) Egy kutatás-fejlesztési projekt keretében, konzorciumi partnerünkkel egy olyan innovatív tartalmat hordozó, egyedi szerkezeti felépítésű, és műszaki megoldásokkal kifejlesztett úszómű rendszert hoztunk létre, amely a hazai és a nemzetközi piacon is egyedülálló.

Az innováció legnagyobb előnye, hogy az úszómű elemes kialakításának köszönhetően könnyedén szétbontható, vagy újra összeilleszthető, bővíthető. Ez azért nagyon hasznos, mert a hatóságok által kötelezően előírt karbantartások és felülvizsgálatok során nem szükséges a teljes létesítményt kiemelni, elég csak egy-egy modult szárazföldre tenni az ellenőrzésekhez. A pontonra telepített felépítmény mindeközben hosszútávon, folyamatosan üzemelhet anélkül, hogy az úszómű stabilitása veszélybe kerülne.

Az úszóműrendszer rendkívül kis (akár 1 m-nél is kisebb) merülésű, így sekély vizű területeken is alkalmazható. Olyan speciális korrózióvédelmi eljárással kezeltük a vízzel érintkező acél elemeket, hogy akár 50 éven keresztül is képes működni karbantartásmentesen. A kompozit beton fedélzetet úgy alakítottuk ki, hogy az könnyen cserélhető, variálható legyen.
A projekt keretében legyártottunk kétféle prototípust, melyeken hajózási kísérletet végeztünk mindenre kiterjedően.

Az úszómű rendszer rendkívül sokoldalúan hasznosítható, így kereskedelmi, lakó, vagy akár közösségi rendeltetésű funkciók befogadására is alkalmas, egy, vagy többszintes könnyűszerkezetes felépítmény-rendszer telepítésére előkészített. Az úszómű hasznos alapterülete, vízszintes értelemben vett mérete 280-300 négyzetméterig is terjedhet, a parti és meder adottságok, áramlási viszonyok figyelembevételével.

Kérjen árajánlatot!

Ha szolgáltatásaink és eszközeink felkeltették érdeklődését, és szívesen tervezné a jövőbeli projektjeit velünk, kérjen ajánlatot!